Chviličku, už se na tom pracuje

Příspěvek vložen 09. 01. 2019

Zázvorovo mrkvový hřbet

Esenciální oleje jsou skvělými pomocníky v kuchyni. Krásně zpestří jak slaná, tak sladká jídla, hodí se do salátů, ale také skvěle podtrhávají chuť krémů a zákusků. Přesně tak je to u esenciálního oleje Zázvor pro vnitřní užití.
Jedno sobotní odpoledne jsem vykouzlila jednoduchý a rychlý zákusek s  vůní zázvorové esence, díky které se z obyčejného stane neobyčejné.  

Zázvor má velmi silné účinky na tělo i mysl. Zahřívá a stimuluje orgány zažívacího traktu, což nám do chladných zimních dnů přijde vhod. Pomáhá při zažívacích potížích a nastartovává metabolismus. S jeho vůní se dokážeme snadněji soustředit a zaměřit na cíl. A naše mysl je pak jasnější a “ostřejší”, stejně jako pikantní chuť zázvoru. 

Ingredience:

  • 1 hrnek pohankové mouky
  • ½ hrnku datlového, nebo jakéhokoliv jiného sladkého sirupu, či medu
  • ½ - ¾ hrnku ovesného mléka
  • 2 středně velké nastrouhané mrkve
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 hrst sekaných mandlí
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • prášek do pečiva
  • skořice, muškátový oříšek, špetka soli
  • EO zázvor pro vnitřní užití

Postup:

Nejdříve smícháme mouku, kukuřiční škrob, prášek do pečiva, koření a vlašské ořechy. Poté přidáme sladidlo, ovesné mléko a nakonec nastrouhanou mrkev, díky které bude těsto hezky vláčné. Vše pořádně smícháme a do těsta kápneme 2 – 3 kapky zázvorové esence. Opět promícháme a těsto nalejeme do vymazané a moukou vysypané formy. Já použila srnčí hřbet, můžete ale klidně použít pekáček, nebo klasickou formu na bábovku. Vršek posypeme strouhanými mandlemi, které při pečení krásně zkřehnou.

Pečeme 45 – 55 minut na 190 stupňů.

Kouzelné zimní chvíle a dobrou chuť.

Přeje Martina


Zpět na seznam příspěvků