Chviličku, už se na tom pracuje

Příspěvek vložen 29. 01. 2018

Hřejivá síla Kardamomu - Recept na skořicové pletence s kardamomem

Když jsem vybírala, se kterým esenciálním olejem připravit nějakou dobrotu na blog, pomyslný los tentokrát padl na Kardamom.

   

Koření s nezaměnitelným aroma již mnozí dobře znají a využívají ve své kuchyni, pro jiné pořád zůstává „Pandořinou skříňkou”. Kardamom lze bez nadsázky označit za krále koření. Vedle šafránu a vanilky je hned třetím nejdražším kořením světa. Je známý už přes 3000 let a využívá se hlavně v indické a asijské kuchyni. Ve středověku se tomuto koření přezdívalo „zrna ráje” pro jeho příznivé účinky a hojně se využívalo v tehdejším léčitelství. 

Kardamom tvoří malá nazelenalá semínka, jejichž aroma po rozemletí oslní nasládlou, hřejivou až omamnou vůní. Stejně je tomu i v případě esenciálního oleje z kardamomu, se kterým se můžete pustit do kouzlení v kuchyni, kdykoliv dostanete chuť na něco exotického. Dá se použít jak do nápojů, tak do slaných i sladkých jídel. Moc dobře si rozumí se zahřívacími kořeními, jako je skořice, hřebíček, anýz, badyán, či zázvor. V Indii z něj dělají tradiční nápoj Masala Chai, který si dávají každé ráno pro posílení organismu a podporu trávení. 

   

Esenciální olej Kardamom má pozitivní účinky na trávicí ústrojí. Pomáhá při nevolnostech, nadýmání, zmírňuje zažívací potíže a posiluje trávicí soustavu. Je vhodný také pro dezinfekci dutiny ústní, a dokonce pomáhá při bolestech hlavy a usnadňuje vykašlávání. Účinně také stimuluje a tím i zlepšuje krevní oběh, zvyšuje koncentraci a umí pomoct s odbouráním stresu. 

Receptů s kardamomem najdete mnoho a určitě stojí za to vyzkoušet je už pro zajímavou chuť, kterou kardamom pokrmům dodá. Já jsem zkusila upéct skořicové pletence s kardamomem, které se báječně hodí pro zimní sychravé počasí. Koření zahřeje a chuť vás přenese do tajemných dálek. 

  

Skořicové pletence s kardamomem

Suroviny na recept:

(15-20 pletenců)

Těsto:

400 g hladké mouky (lze namíchat v poměru se špaldovou moukou)

80 g změklého másla

70 g cukru

250 ml mléka

42 g čerstvého, či sušeného droždí

špetka soli

3-5 kapek EO Kardamom pro vnitřní užití

1 žloutek na potření 

Náplň:

80 g másla

2 lžíce skořice mleté 

moučkový cukr, množství dle chuti

   

Postup:

Nejdříve si zadělejte kvásek tak, že lehce ohřejte ve větším hrníčku mléko (pozor, nesmí být příliš horké), přidejte cukr a rozdrobte do něj droždí. Vše promíchejte a nechte cca 15-20 minut pracovat v teple. Já si vždy rozehřeji troubu na 50 °C a kvásek i následně vypracované těsto tam nechám hezky v teplíčku odpočívat. 

Jakmile vám vzejde kvásek, připravte si do mísy polovinu množství prosáté mouky spolu s rozehřátým máslem, osolte špetkou soli a okořeňte kapkami kardamomu (3-5 kapek, záleží, jak moc chcete mít intenzivní chuť kardamomu). 

Pak k mouce a máslu vlijte kvásek a míchejte vařečkou, dokud se těsto nespojí. Postupně přidávejte zbytek prosáté mouky, dokud nevznikne hladké nelepivé těsto. Doporučuji použít robot na s násadou na kynuté těsto, protože udělat správné kynuté těsto ručně chce přece jen trochu víc síly než obvykle. Pokud robot nemáte, snažte se vařečkou do těsta zamíchávat vzduch, aby bylo krásně nadýchané a nelepilo se. V případě potřeby přidávejte mouku. Vypracované těsto nechte kynout v troubě či na teplém místě asi hodinu. 

Mezitím si připravte skořicovou směs na potření, a to tak, že rozpustíte máslo a smícháte ho se skořicí a moučkovým cukrem, dle chuti a potřeby. Cukr vytvoří lehkou hustotu směsi. Můžete přidat i jiné oblíbené koření.

Po vykynutí vyválejte těsto na pomoučeném vále do tvaru obdélníku o tloušťce 2-3 mm. Polovinu vyváleného těsta pomažte skořicovou náplní. Nepotírejte směsí těsto až po okraje, aby se lépe chytilo k sobě. Překryjte namazanou část druhou polovinou jako když skládáte list papíru. Poté rádýlkem či nožem nakrájejte pásky o šířce zhruba 1,5 cm.

Z pásku tvarujte pletence. Záleží hodně na šikovnosti a kreativitě. Já nejprve konce proužků točila z každé strany od sobe, aby se vytvořil vrtulovitý tvar, a pak jsem je stočila do sebe, provlékla a zauzlovala. Chce to trošku trpělivosti, ale pak si najdete způsob pletení, který vám nejvíc vyhovuje (kdo nechce tvořit pletence, může pásek smotat do šneku). Hotové pletence pomažte žloutkem a pečte na plechu, vyloženém pečicím papírem asi 15-20 minut (záleží na velikosti) do zlatova při teplotě 200 °C.

Skořicově-máslová chuť pletenců s chutí kardamomu vykouzlí nejeden úsměv na tváři a věřte, že ani vy nezůstanete jen u jednoho kousku. Do léta je ještě daleko, tak se nebojte zhřešit a zpříjemněte si víkend touto sladkou dobrotou. Po procházce zimní přírodou spolu s šálkem čaje či horkého kakaa přijdou víc než vhod.

  

Dobrou chuť!

S láskou Eliška


Zpět na seznam příspěvků