Chviličku, už se na tom pracuje

Příspěvek vložen 04. 04. 2018

Exotická kuchyně s chutí citrónové trávy

Když si řekne citrónová tráva, ihned si vybavím asijskou kuchyni, kterou naprosto zbožňuji pro její výrazné použití koření a bylinek, kterými se v jídlech skutečně nešetří a taky pro menší “závislost” na pálivém jídle. Její chuť však oceníte nejen v asijských pokrmech, ale můžete si z ní připravit lahodný čaj, ozvláštnit dezert, marinádu na maso, či podtrhnout chuť zeleninového salátu. 

      

Citrónová tráva připomíná vzhledem jarní cibulku, není však zdaleka tak křehká a má výraznou citrónovou svěží vůni i chuť. V češtině se můžete setkat s roztomilým označením Voňatka citrónová. Jelikož se jedná o ne mrazuvzdornou bylinku, v našich krajích se vám ji pěstovat nepodaří, ale můžete ji mít vždy po ruce s esenciálním olejem Citrónová tráva + pro vnitřní užití.

Esenciální olej z citrónové trávy mám vysoké detoxikační účinky a tím pomáhá lépe odvádět odpadní látky z těla. Jeho užíváním povzbudíte nejen lymfatický systém, ale také metabolismus a trávení a podpoříte i činnost jater, ledvin a močového ústrojí. Díky svým silným čistícím účinkům zlepšuje i vzhled pleti, snižuje cholesterol, takže používat ho, nejen do jídla, se skutečně vyplatí. Jeho aroma má povznášející účinky, dokáže zvýšit koncentraci a odbourat nervové napětí a působit tak jako relaxant. 

Zkuste si s tímto esencialním olejem uvařit recept, který je jednoduchý i pro úplné začátečníky této cizokrajné kuchyně. Suroviny jako krevety se dají také nahradit kuřecím, či hovězím masem. Ostatní použité suroviny je však dobré dodržet, jinak nedocílíte oné specifické chuti. 

     

Exotické asijské Pad thai s krevetami

Suroviny:

1 porce

- široké rýžové nudle 200 g
- krevety 100 g
- rybí omáčka, hoisin omáčka
- arašídový olej
- mrkev, bambusové klíčky
- česnek, zázvor, chilli paprička 
- vejce
- koriandr, jarní cibulka, 
- limetka, pražené arašídy, 
- sůl, pepř, hnědý cukr
- EO citrónová tráva + (pro vnitřní užití)

   

Postup:

Příprava tohoto je jídla je poměrně jednoduchá, ale je důležité, aby jste měli vše předem připravené a pak se jen soustředili na samotnou přípravu pokrmu, která je velmi rychlá. Nejprve si připravte rýžové nudle tím, že je zalijete horkou vodou a necháte 5 odstát (či postupujte dle návodu). Poté sceďte studenou vodou, aby nebyli úplně rozvařené, budou se totiž ještě dodělávat v pánvi. 

Nakrájejte si na malé proužky jednu menší mrkev, jarní cibulku, najemno nasekejte čerstvý koriandr, zázvor, česnek, chilli papričku a arašídy. Všeho použijte tolik, kolik máte rádi, u česneku, zázvoru a chilli papričky berte ohled na jejich pálivost. V misce si rozšlehejte celé vejce a osolte jej. Když máte takto všechny suroviny připravené, rozpalte na hlubší pánvi arašídový (můžete použít i slunečnicový) olej a lehce na něm orestujte česnek, zázvor a chilli papričky, poté přidejte krevety a nechte chvíli opékat. Přidejte k nim lžící hoisin a lžící rybí omáčky, lžičku cukru, šťávu z půlky limetky, 1-2 kapky EO citrónová tráva a trochu vody. Za mírné teploty vše míchejte, dokud se suroviny nespojí a nevytvoří hladkou lesklou omáčku. Poté přidejte nudle, mrkev, cibulku a bambusové klíčky a vše dobře promíchejte. Nakonec vytvořte ve prostřed pánve v nudlích důlek, kde vlijte vejce a nechte chvíli smažit. Poté ho pořádně vařečkou rozmíchejte, jako když děláte smažená vajíčka a spojte s nudlemi a ostatními igrediencemi. Na závěr přidejte nasekané arašídy a koriandr a v případě nutnosti osolte a opepřete. Nudle mají tendenci vtahovat do sebe tekutinu, takže pokud se vám bude zdát směs příliš lepivá a suchá přidejte trochu vody. Přendejte na talíř a podávejte ozdobené koriandrem a půlkou limetky, kterou si celé jídlo nakonec na talíři zastříkněte, pro zvýraznění všech chutí. 

        

Asijská kuchyně je hodně specifická, stejně jako chuť citrónové trávy, ale věřím, že si ji zamilujete stejně, jako já. V použití tohoto esenciálního oleje v jídle, se však meze nekladou, a pokud vás zrovna “asie” neláká, zkuste ho využít ve vašich oblíbených pokrmech. Myslím, že už pro jeho přínosné účinky na tělo, to stojí za to vyzkoušet.  

   

S láskou 

Eliška


Zpět na seznam příspěvků