Chviličku, už se na tom pracuje

Příspěvek vložen 10. 10. 2018

Dýňová kaše s kapkou esence od zloděje

I když paprsky sluníčka mají stále sílu, zbarvené listí a lehce zmrzlé nosy po ránu dávají najevo, že léto předalo vládu podzimu. Trhy s ovocem a zeleninou rozehrály symfonii barev a jednou z nejoblíbenějších tamnějších pochutin je pro mně oranžová královna dýně, která zastoupí své místo v mé kuchyni na několik měsíců. Šálek uvařené dýně pokryje více než 200% doporučeného denního příjmu vitaminu A. Ten pochází z karotenoidů, které mají na svědomí oranžovou barvu dýní. Má také vysoký obsah vody a spoustu vlákniny, dýně je jednoduše zdravou potravinou. Receptů z ní je nespočet a já jsem se rozhodla vyzkoušet snídaňovou kaši, ochucenou směsí Thieves. O hřejivé esenci Thieves, jsme se již na blogu v jednom článku zmiňovali a jelikož je tento olej schválený i pro vnitřní užití, využila jsem této jedinečnosti a zkusila s ním ukuchtit dýňovou kaši, ke které se chuťově náramně hodí. Výsledek nás uchvátil nejen na chuti a vůní, ale také překrásnou podzimní barevností. Přidáním směsi Thieves, navíc nejen netradičně kaši ochutíte hlavně o aroma hřebíčku a skořice, ale také tuto kombinaci ocení váš imunitní a trávicí systém. Esenciální oleje obsažené ve směsi totiž pomohou obrnit imunitu proti náletu prvních virů a bacilů, nakopnou zažívání a příjemně prohřejí zevnitř. Navíc směs obsahuje spoustu antioxidantů, které podpoří a posílí celý organismus.

Recept na dýňovou kaši:

Ingredience na 1 porci:

1 hrnek hokaido dýně nakrájené na kostičky

1 hrnek mléka (může být i rostlinné)

½ hrnku ovesných vloček

med, oříšky a ovoce dle chuti na ozdobení 

2 kapky EO Thieves pro vnitřní užití

Postup je velmi jednoduchý a nezabere vám mnoho času. Nakrájenou dýňi vsypte do menšího hrnce, zalijte mlékem a cca 15 minut povařte, dokud dýně nezměkne a nezačne se lehce rozpadat. Uvařenou dýňi můžete rozmixovat na jemnou hladkou kaši, či vidličkou jen lehce pomačkat a nechat kousky dýně v kaši vyniknout. Poté vsypte vločky, které povařte ještě zhruba 5 minut, kaši krásně zahustí, pokud bude hustá příliš, přilijte ještě trochu mléka. Hotovou kaši pořádně promíchejte, doslaďte dle potřeby a přelijte do oblíbené misky. Pak už stačí jen přidat ingredience na odzdobu, které máte rádi. Ve fantazii se meze nekladou, můžete použít různé druhy oříšků, sušeného, či čerstvého ovoce. 

Zkuste si dýňovou kaši uvařit po ránu na snídaní, či na svačinu a uvidíte, že si zamilujete její nevšední chuť. Příjemně nastartuje váš den v podzimních chladnějších ránech.

   

   

Krásný barevný podzim plný chutí a vůně přeje Alchymystique.


Zpět na seznam příspěvků