Smil - “nesmrtelná” bylinka hojící tělo i šrámy na duši

6. května 2019

Smil, neobyčejně obyčejná bylina, jejíž latinský název Helichrysum italicum, pochází z řeckých slov helios, což znamená slunce a chrysos, jež značí zlato. Jeho květy totiž mají sytě zlatě žlutou barvu, které po usušení svou barevnost zachovávají a proto je tato bylinka označována za nesmrtelnou. Česky jí říkáme slaměnka a mnozí z nás si ji vybaví právě více v sušené formě.

Jeho domovem jsou pobřežní části míst, jako je Francie, Itálie a Chorvatsko. Než jsou křehké květy pečlivě sklizeny, kvetou v kamenité půdě. Světové zužitkování této rostliny vedlo společnost Young Living k dopravení kamenů na farmu Dalmatia ve Splitu v Chorvatsku, aby replikovali její domovské prostředí. Tam nyní pěstují květy předtím sklízené z volné přírody. Esenciální olej se získává z květů smilu pomocí destilace parou a je jeden z nejcennějších a nejdražších esenciálních olejů světa.

Vůně smilu připomíná trochu koření, trochu bylinku, dřevo, někomu zase květinu. Již v minulosti byl slaměnkový esenciální olej používaný na podráždění kůže, modřiny, vykloubeniny a bolesti kloubů nebo artritidu. A přesně pro tyto pozitivní účinky je ceněný i v této době. Smil patří k silným antioxidantům, jež zabraňuje předčasnému stárnutí organismu. Podporuje s posiluje jeho samovolné čištění. Pomáhá detoxikačnímu orgánu játrům k jejich samovolnému čištění a správné funkci, posiluje imunitní systém a udržuje ve zdraví dýchací cesty, kdy je velkým pomocníkem při různých zánětech dýchacích cest, či při bronchitidě a astma. Smil také podporuje dobré trávení, ulevuje při žaludečních obtížích, podporuje tvorbu žluči a zlepšuje látkovou výměnu. Dokonce zmírňuje menstruační křeče a zlepšuje optimálně stav hladiny hormonů i v době ženského přechodu. Smil má přirozeněně antibakteriální a protizánětlivé účinky a dobře působí při alergiích. Všeobecně zmírňuje bolesti, díky jeho analgeitckým účinkům. Urychluje hojení modřin, jizev a otoků a zlepšuje prokrvení tkáně. Právě proto má své patřičné místo ve směsi Panaway. Též působí blahodárně při revmatismu a artritidě, regeneruje svaly a klouby.

Má také schopnost odpuzovat hmyz. Smil lze přidat do masážních a koupelových olejů, které napomáhají eliminaci stresu, nespavosti i při psychické únavě. Má regenerační účinky a antioxidační účinky také na pleť a pokožku, a proto se v oblasti kosmetiky používá jako ceněná přísada na suchou pleť, při zvýšené tvorbě vrásek a proti volným radikálům. Čerstvý se používá rovněž v kuchyni jako koření.

Užívat si jeho účinky můžete v samostatném oleji a krom toho jej najdete v těchto směsích:

Aromalife - podporuje v této směsi oběhovou soustavu

Panaway - působí zde jako anestetikum a přispívá k hojivosti

Brainpower - podporuje v směsi krevní oběh a nervový systém

Forgiveness - zde pomáhá podporovat emoci odpuštění

GLF - v této směsi je pomocníkem pro játra

Juvacleanse a Juvaflex - v obou směsích přispívá k cirkulaci krve

M-grain - zde působí uklidňujícími a analgetickými účinky

Owie - v této směsi je zastupitelem pro podporu imunity

Traumalife - mírní zde negativní pocity

Hojně jej najdete také v létě na zahrádkách, kdy jsou barevnou ozdobou. Pokud však kromě kochání se jeho krásných květů chcete také pocítit jeho hluboké a cenné účinky, neváhejte vyzkoušet esenciální olej. Věříme, že se stane jedním z vašich oblíbených.

Zpět na všechny zápisky