Pačule – květinové dítě

16. dubna 2018

Název pačule pochází z hindustánského slova pačoli. Původně se používala k provonění látek, a právě vůně je to, oč u pačule běží. 

   

Esenciální olej z pačule je využíván pro svou specifickou vůni již tisíce let. Historické prameny praví, že v dobách starověkého Egypta jistý faraon Tutanchamón, známý také jako král Tut, vůni pačule tolik miloval, že si přál, aby do jeho hrobu umístili deset galonů pačulového oleje. V novodobých dějinách nabyl olej z pačule velké popularity hlavně mezi květinovými dětmi a nesl se spolu s nimi na vlně hippies v 60. a 70. letech. Byl oblíbený nejen pro svou jedinečnou podmanivou vůni, ale hlavně pro afrodiziakální účinky.  

I dnes je Pačule hojně využívána v parfémovém průmyslu. Každopádně vždy platilo a platit bude, že tato vůně rozděluje lidi na dva tábory. Buď ji milujete, nebo ji doslova nemůžete ani cítit. 

Pačule je bylinka, která pochází z tropických oblastí Asie. Eviduje se kolem 40 druhů této rostliny, které spojují základní rysy, a to silně aromatické listy s dřevitou až kořenitou vůní. Esenciální olej se extrahuje ze zmíněných voňavých listů a bílých či fialových květů byliny. V aromaterapii patří k těm populárnějším nejen pro své aroma, ale hlavně pro své mnohostranné použití. 

Esenciální olej z pačule je tradičně využíván v čínské medicíně a ajurvédě pro svou přirozenou protizánětlivost. Je pomocníkem při nachlazení a virózách v období chřipek, kdy účinně pomáhá ke snížení teploty, zvyšuje imunitu a pomáhá organismu bránit se před napadení zákeřnými viry. Pačulen, který mimo jiné esenciální olej z Pačule obsahuje, je vzácný pro svou hojivost a je přirozeně antiseptický. Proto nám může pomoci v boji se špatnou pletí, nejrůznějšími ekzémy a poškozením pokožky. Je vhodný také k ošetření kůže postižené nejrůznějšími ekzémy, zmírňuje svědění, je antimikrobiální a podporuje hojení popraskané kůže. Regeneruje buňky a je výborný ke snížení tvorby vrásek. 

Působí velmi příznivě také na náš zažívací systém. Ulevuje při nevolnestech, průjmech, nebo dokonce při otravách jídlem. 

Zajímavostí je, že dokáže eliminovat negativní účinky stresu z přetechnizovaného prostředí, což je v dnešní době plné přístrojů nemalým problémem.  Celkově působí harmonicky při větším návalu stresu, psychické nerovnováhy, vypětí a nervozity. Je často využíván lektory jógy při cvičení, právě pro své harmonizační a relaxační účinky. Esenciální olej z pačule je používán po staletí také jako afrodiziakum, stimuluje produkci testosteronů u mužů a estrogenu u žen. 

Pačule také obsahuje látky, které dokážou překročit krevně-mozkovou bariéru a proto tento olej velmi účinně chrání náš centrální nervový systém. Doporučuje se jako velmi účinný spolu s esenciálním olejem Vetiver u dětí s ADHD nebo autismem, u dospělých na Alzhaimerovu chorobu, nebo při zotavování z mrtvice. 

Esenciální olej z pačule je jeden z těch, které můžete používat v neředěné formě přímo na pokožku. Můžete si ho užít při masáži přidáním do masážního oleje, nebo ho zařadit do svých kosmetických rituálů, či jen tak inhalovat přímo z dlaní, nebo přes difuzér pro zlepšení nálady. Pačuli si můžete užít buď samostatně jako jednoduchý olej, nebo pokud jste spíše vyznavači směsí, najdete ji například v oblíbeném Peace and Calming, Abundance, či v našich elixírech Pro lepší trávení, kdy po aplikaci harmonizuje trávicí systém, nebo elixíru Na příznaky PMS, kdy nám pomáhá srovnat hormony do latě. 

   

Ať už jste či nejste příznivci této zemité vůně, jedno pačuli odepřít nemůžeme.  Bez ní by “voňavkářský” průmysl nebyl tam, kde je teď. Její kontroverznost je právě to, co ji dělá zajímavou a populární. 

Zpět na všechny zápisky