Hruškový nepečený koláč s kapkou citronu a skořice

28. května 2018 | imunita, obranyschopnost, recepty s esencialnimi oleji, vitalita, zazivani

Nejsem od přírody kuchařka a upřímně přiznávám, že mě nebaví trávit čas v kuchyni. Dovedu si představit asi tak 1589 zábavnějších činností. Navíc se vyhýbám mouce a masu a je mi jasné, že tyto návyky se mnou většinou mé okolí příliš nesdílí . Co s tím, když přesto chci blízkým udělat radost a sama si připadat alespoň na chvíli jako Magdalena Dobromila? Pro tyto příležitosti připravím něco rychlého, co přes svou jednoduchost překvapí báječnou chutí – hruškový nepečený koláč. Tento recept vznikl zcela spontánně, když jsem si vzpomněla na dětství a nepečený koláč s piškotem a jogurtem, jen jsem pár ingrediencí pozměnila, vlastně kromě piškotů všechny. Je možné použít místo hrušek jablka. S jiným ovocem jsem to nezkoušela, ale fantazii se meze nekladou. 

Chtěla jsem při přípravě využít i naše esenciální oleje. Tentokrát padla volba na skořici a citron a musím říci, že rozdíl je opravdu znát. Dříve jsem používala práškovou skořici a kapku citronu, ale jídelní EO daly koláčku ten správný říz. Recept je tak jednoduchý, že jej zvládne opravdu každý. 

Na koláč do malé formy budete potřebovat:

1 balení dětských piškotů (já používám bezlepkové)

6-8 hrušek 

50 g chia semínek

rozinky dle chuti

balení tvarohu

lžičku medu

2-3 kapky EO Skořice pro vnitřní užití

1-2 kapky EO Citron pro vnitřní užití  

                                 

Postup:

Nakrájíme hrušky na kousky a dáme je svařit. Aby se nepřipálily, přidáme lžičku kokosového oleje a svaříme buď v hluboké pánvi, nebo v remosce. Mezitím smícháme tvaroh se lžičkou medu a kapkou EO Citron. Když hrušky lehce změknou, přidáme do nich skořici a rozinky a necháme vše rozvařit na měkkou kaši. Nakonec přisypeme chia semínka a necháme vychladnout. Do dortové formy vyskládáme první vrstvu piškotů, na ní poklademe první vrstvu svařených hrušek. Potřeme vrstvou tvarohu a pokračujeme další vrstvou piškotů. Přidáme druhou vrstvu hrušek, tvaroh a piškoty a zakončíme třetí vrstvou hrušek. Celý koláč přikryjeme alobalem a dáme přes noc vychladit do chladničky. Piškoty příjemně nasáknou a celý koláč je krásně vláčný.     

Musím přiznat, že u nás nehrozí, že by se zkazil, protože déle než dva dny nám nikdy nevydržel.

Dobrou chuť přeje 

Tým Alchymystique

Inspirujte se dalším receptem s chutí a vůní esenciálních olejů Zpět na všechny zápisky